Публікація

Чи легко отримати земельну ділянку учасникам АТО на Рівненщині?

До Рівненської громадської приймальні УГСПЛ звернувся військовослужбовець, учасник АТО за юридичною допомогою. Йому, як учаснику бойових дій, передбачено систему пільг, зокрема і право на першочергове отримання земельної ділянки безоплатно. Проте у Рівному бійцю АТО відмовили.

Пан Віктор брав участь у антитерористичній операції в рамках четвертої хвилі мобілізації, увесь час перебування в зоні АТО знаходився на передовій, пішов воювати добровольцем. До мобілізації проживав на Вінниччині, до міста Рівного переїхав після того, як його демобілізували. Живе тут разом зі своєю родиною, шукає роботу – тобто, подальше своє життя пов’язує саме з цим містом.

У липні Віктор Вікторович звернувся до Рівненського міського голови Володимира Хомка із заявою про включення його до єдиного реєстру учасників антитерористичної операції для передачі земельної ділянки у місті Рівному безоплатно у власність для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

Міський голова Рівного Володимир Хомко відповів, що заява пана Віктора не може бути задоволена в загальному порядку, а буде винесена на розгляд сесії міської ради для вирішення питання про можливість включення його до реєстру.

Виявляється у 2015 році Рівненська міська рада прийняла рішення «Про внесення змін до Порядку розподілу земельних ділянок між учасниками бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та сім’ями, члени яких загинули під час участі в антитерористичній операції, для передачі земельних ділянок безоплатно у власність».

Зокрема, цими змінами передбачено, що до єдиного реєстру вносяться учасники антитерористичної операції, зареєстровані в місті Рівному. Дата реєстрації місця проживання учасника АТО в місті Рівному повинна передувати даті його перебування або першого направлення для участі в АТО.

Координатор Рівненської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Марія Цип’ящук зазначила, що таке рішення Рівненської міської ради обмежує права заявника, пана Віктора.

5704d0a26c3c4
Марія Цип’ящук

Фактично, таке рішення Рівненської міської ради від 23 червня 2015 року №5401 є дискримінаційним і обмежує права заявника за ознакою його місця реєстрації, адже особа, яка не була зареєстрована в місті Рівному опиняється у менш вигідних умовах, аніж особи, які таку реєстрацію мали (мають).Чинний Земельний кодекс України не передбачає жодних територіальних обмежень для особи щодо вибору місця, де він (вона) бажає отримати безоплатно земельну ділянку у власність.

Віктор Вікторович розповідає, що пізніше, у липні, він отримав відповідь від Управління земельних відносин Рівненського міськвиконкому, в якій зазначено таке:

«На розгляд сесії Рівненської міської ради підготовлено проект рішення про можливість включення Вас до єдиного реєстру учасників антитерористичної операції для передачі земельної ділянки у м. Рівному безоплатно у власність для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд».

Проте на чергову сесію Рівненської міської ради даний проект рішення переданий так і не був.

«Питання про отримання мною вказаної земельної ділянки жодним чином не вирішується, а з кожним днем єдиний реєстр поповнюється новими заявниками, що означає все більше відтягування фактичного надання земельної ділянки», – зазначив Віктор Вікторович.

Координатор Рівненської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Марія Цип’ящук розповіла, що вони з клієнтом наразі планують подавати позов до міської ради про визнання дій та бездіяльності протиправними (дискримінаційними), скасування рішення, зобов’язання вчинити дії (включити до реєстру за датою подання первинної заяви).

У вівторок, 6 вересня відбулося засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення, на якій голова комісії Юрій Осіпчук поставив пану Віктору лише 3 питання: «Де проживає? Чи це постійне місце адреси? Де працює?» А потім сказав: «Ми Вам повідомимо». Коли Віктор Вікторович отримає земельну ділянку і чи взагалі отримає – невідомо.

За інформацією інших громадських приймалень УГСПЛ така ситуація по видачі земельних ділянок є не тільки у Рівному, але й дуже поширена по інших міста України

Так, у Херсоні питання про прив’язку права на приватизацію землі до місця проживання, яка суперечить земельному кодексу, обговорювалось на робочій групі в управлінні земельних відносин на початку минулого року. Тоді присутні заперечували проти такого принципу, і він не був прийнятий. Тому заяви приймають від усіх. Але зараз не місцевим відмовляють у Скадовську і Лазурному та деяких селах області, посилаючись на лист адміністрації президента, у якому йдеться про обов’язкову організацію виділення мобілізованим землі по місцю проживання.

По Закарпаттю теж в окремих містах і селах видають тільки по місцю реєстрації

У місті Черкаси схема надання земельних ділянок така: отримують тільки зареєстровані в м. Черкаси по порядку. Спочатку члени сімей загиблих, потім інваліди війни, потім учасники бойових дій за кількістю служби в зоні АТО.

Наші хлопці захищають Україну, чи кожен свій регіон? Бо ж за такими рішеннями виходить так, що якщо не воював, до прикладу за Рівне, то і земельну ділянку тут не отримаєш. Тому юристи Рівненської Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини допомагають пану Віктору відстояти свої права на одержання земельної ділянки у Рівному, бо свого часу він захищав кордони всієї Україні, і по праву може отримати ділянку і в цьому місті.

Юлія Мініч, Рівненська Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: