Публікація

Чугуївські юристи УГСПЛ припинили правовий «футбол» апеляційного суду

На Харківщині правозахисники допомогли людині, що має психічне захворювання, добитися розгляду її апеляційної скарги. Незважаючи на те, що апеляційний суд волів цю скаргу проігнорувати.

До юристів Центру інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, що працює на базі Чугуївської правозахисної групи, за допомогою звернулася особа, яка страждає від психічного розладу.

За вироком суду першої інстанції цю особу було засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі на строк 4 роки. Не погоджуючись із вказаним вироком місцевого суду, юристи Центру підготували апеляційну скаргу в межах строку апеляційного оскарження. Проте ухвалою Апеляційного суду Харківської області, скаргу засудженого, через її нібито «невідповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу України», було залишено без руху і встановлено строк для усунення зазначених у ній недоліків.

Апеляційний суд Харківської області
Апеляційний суд Харківської області

У межах наданого терміну засуджений повторно звернувся до суду апеляційної інстанції щодо оскарження зазначеного судового рішення в апеляційному порядку, однак апеляційний суд ухвалою повернув вказану апеляційну скаргу, оскільки особа начебто «в установлений строк не усунула недоліки апеляційної скарги, яку залишено без руху».

Тому юристи Центру підготували касаційну скаргу на вказану ухвалу Апеляційного суду.

І вже колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України, проаналізувавши текст апеляційної скарги, дійшла до висновку, що суддя-доповідач апеляційного суду передчасно повернув апеляційну скаргу особі, яка її подала, не перевіривши при цьому ретельно змісту на дотримання вимог КПК.

Колегія суддів становила, що апеляційний суд ретельно не розібрав наведених доводів і належно не перевірив апеляційну скаргу, що ставить під сумнів законність та обґрунтованість постановленої ухвали.

За таких обставин, ухвалою ВССУ ухвала Апеляційного суду Харківської області була скасована у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону під час її постановлення – з призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції зі стадії прийняття апеляційної скарги.

Отже, відтепер з’явився шанс на те, що суд апеляційної інстанції, замість того, щоб займатися «футболом» апеляційної скарги засудженого, що страждає на психічний розлад, дійсно розгляне її по суті та неупереджено.

Допомога була надана рамках проекту «Центр інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Харківської області» за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади.

Зазначимо, що Чугуївська правозахисна група є членом Української Гельсінської спілки з прав людини.

Підготувала Наталя Сарматицька

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: