Публікація

Боснійський експерт розповів українцям про документування воєнних злочинів

Мірсад Токача виступив із трьома відкритими лекціями для студентів та правозахисників.

24-го травня у Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулася відкрита лекція експерта з питань документування воєнних злочинів на території колишньої Югославії Мірсада Токача. Пан Токача є директором Центру досліджень та документування у Сараєво, Боснія та Герцеговина, а також старшим науковим співробітником Йоркського Університету (Великобританія).

IMG_3058

Студенти, які вивчають правознавство, історію та філологію, дізнались не лише про те, як фіксуються порушення прав людини в умовах збройного конфлікту, але й отримали розлогий філософсько-історичний екскурс з формування міжнародного права та процедур міжнародних трибуналів.

У свою чергу, Мірсад Токача ознайомився з роботою юридичної клініки Університету в рамках подальшої співпраці. Центр досліджень та документування у Сараєво передбачає можливість обміну студентами для учаті у навчальних тренінгах, які проводяться щорічно.

IMG_30815

Пізніше того ж дня експерт виступив у Будинку вільних людей. Його лекцію-дискусію ініціювала громадська організація «Восток SOS».

Запрошуючи до співпраці та аналізуючи власний досвід, Мірсад Токача поділився з присутніми ексклюзивним баченням внутрішніх процесів, що відбувалися у повоєнній Боснії та Герцеговині. Українські експерти мали можливість провести паралелі між реалями дев’яностих років на Балканах і сучасною Україною.

IMG_3086

Захід було організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Восток SOS у рамках діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

У середу, 25 травня Мірсад Токача виступив ще з однією лекцію. Тепер у офісі Української Гельсінської спілки. Попередньо експерт взяв участь у Міжнародному круглому столі щодо перспектив правосуддя перехідного періоду в Україні, який відбувся у Міністерстві юстиції.

DSC_8181

На лекції Мірсад Токача також розповів про принципи, якими він керувався у своїй роботі, фіксуючи злочини проти людяності в зоні збройного конфлікту. Також пан Токача продемонстрував, як працює база даних Центру досліджень та документування. База є відкритою та постійно оновлюється. Наразі вона містить інформацію про близько 100 тисяч загиблих під час війни у Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках.

Найближчим часом відеозапис останньої лекції з’явиться на сайті УГСПЛ.

Мірсад Токача народився в Сараєво. З 1977-го року працював журналістом на югославському державному телебаченні. З 1980-го року – заступник районного голови громади міста Сараєво. З 1982-го по 1990-ий роки – працював шефом аналітичного підрозділу «Синдакату». З початку війни на Балканах був призначений начальником державної комісії з розслідування та документування воєнних злочинів. Працював на цій посаді з 1992-го до 2003-го року. Після – пішов у відставку з державної служби та заснував «Центр досліджень та документації» (Research and Documentation Center in Sarajevo). Токача є автором 4-х книг з історії Балканського конфлікту. Найвідоміша праця автора –«Боснійська книга мертвих» (2013), робота на якою зайняла 10 років.

Заходи було організовано в рамках проекту USAID «Права людини в дії», який впроваджується Української Гельсінською спілкою з прав людини, завдяки щедрій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.
Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: