Публікація

Більше тисячі засуджених переміщено в російські в’язниці після окупації Криму: чому Україна досі не повернула своїх громадян?

В «Українських новинах» відбулась прес-конференція щодо українських в’язнів Криму, які потрапили до пенітенціарної системи РФ.

За інформацією закордонних дипломатичних установ України в РФ, із моменту окупації території Криму відомо про щонайменше 179 громадян України, яких було переведено з пенітенціарних закладів на окупованій території Криму до колоній на території РФ. Водночас, за даними правозахисників, ця цифра є значно більшою – таких засуджених більше тисячі.

DSC_7489

Про це повідомив експерт Регіонального центру прав людини та Української  Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський на прес-конференції у Києві.

«Вкрай важко отримувати інформацію щодо таких  осіб, але нам відомі конкретні випадки безпрецедентного тиску на ув’язнених з  метою примусити їх отримувати російські паспорти. Людей примушують не тільки психологічно, а й фізично. Випадки, коли проукраїнськи налаштованих в’язнів кидають до камер, де відбувають покарання особи, що підтримують так звані ДНР/ЛНР, не є поодинокими.  Нам відомі випадки,  коли людей щоразу після чергової  відмови підписати документи на отримання російського паспорту поміщають до карцерів і штрафних ізоляторів», – сказав Роман Мартиновський.

1463418140305

11 травня 2016 року громадянин України Ельвіс Асанов, протестуючи проти спроби засудження його кримським судом як російського громадянина та наступного переведення у пенітенціарні заклади РФ, прямо в суді перерізав собі горло.

«У нас у кожного є сім’я на Україні, діти, батьки, з якими ми не можемо контактувати, які страждають від цього, можливо, і більше за нас. Свого часу ми оступилися і вчинили протиправні дії. Ми винні перед нашим українським суспільством і, маючи можливість, сьогодні просимо вибачення…

Але те, що ми колись зробили, не позбавляє нас громадянства нашої країни. Ми хочемо і сподіваємося повернутися додому, до своїх близьких людей. Ми бажаємо жити на благо нашої держави, але не бачимо бажання держави допомогти нам.

За два роки вже багатьох наших громадян зробили громадянами Росії, і вони вже відбувають покарання на території Росії як громадяни Росії. Людей довели до відчаю, вони відчувають себе глибоко ображеними і просто вже не вірять у справедливість», – йдеться у зверненні засуджених до української влади, яке вони передали через правозахисників.

DSC_7480

Як розповів заступник міністра юстиції України Сергій Петухов, багато з таких людей хочуть повернутися для відбування покарання на територію України, однак через невизнання Україною вироків незаконних «судів» в Криму це не відбулося.

«Незважаючи на відмову Росії здійснити фактичну передачу засуджених за посередництва Уповноваженого ВР з прав людини, українська влада має знайти новий спосіб прийняти на своїй території своїх громадян», –заявив Сергій Петухов.

Роман Мартиновський стверджує, що правові механізми для повернення в Україну саме такої категорії  засуджених є, однак немає політичної волі і відчуття відповідальності за своїх громадян.

За його словами, передача таких осіб може відбуватись щонайменше на підставі трьох  конвенцій – СНД, Європейської та ООНівської.


DSC_7498

Крім того, як зауважив експерт, доволі пасивною в цьому питанні є позиція українського МЗС,  оскільки консульство недостатньо активно працює в напрямку відвідання ув’язнених, яких було переміщено на територію РФ і які виявляють бажання відбувати покарання на території   України, залишаючись вірними своєму громадянству.

«Бездіяльність держави щодо тих громадян України, яких переміщено для відбування покарання на територію Російської Федерації, протягом двох років є абсолютно невиправданою,– сказав Роман Мартиновський. – Завданням неурядових правозахисних організацій сьогодні має бути підтримка Міністерства юстиції у вирішенні цього питання».

Правові механізми для повернення в Україну засуджених українських громадян, яких перевели з Криму в пенітенціарні заклади РФ.


Захід було організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Регіональним центром прав людини за медіапідтримки Центру інформації про права людини.

Додаткова інформація за телефоном (067)445-95-43, [email protected]

Захід проводиться в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.  

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: