Публікація

Аналіз дій держави щодо військовополонених після їх звільнення. Звіт

До вашої уваги спільний звіт Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи. У допопіді розглянуті передбачені українським законодавством гарантії для реабілітації військовополонених та їх реальне втілення на основі аналізу 60 справ

З початку збройного конфлікту на сході України за даними СБУ з полону самопроголошених “ЛНР”/”ДНР” було звільнено щонайменше 3084 особи. Ще понад 100 осіб досі залишаються в полоні. Усі ці люди стикались з психологічним насильством, а значна частина з них – з тортурами та жорстоким поводженням, що неодноразово відзначалось у правозахисних звітах. Військовополонені становлять особливу категорію, адже вони часто зазнають не лише катувань під час допитів, але й жорстокого поводження з мотивів помсти. Тому в даних випадках державі недостатньо обмежуватися лише документуванням порушень норм гуманітарного права, що відбувалися стосовно полонених – слід враховувати необхідність реабілітації та реінтеграції осіб, що повертаються після полону у мирне життя.

DSC_6498

Саме тому цим пілотним звітом Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група ставлять перед українським суспільством проблемне питання – що робить та що має робитидержава для тих, хто перебував у полоні? Чи можуть ці люди розраховувати на медичну допомогу та психологічну реабілітацію?

У публікації проаналізовані обов’язки держави з точки зору міжнародного права, гарантії національного законодавства щодо медичної та психологічної допомоги військовополоненим, а також практика надання медичної допомоги та психологічної реабілітації. Окремим розділом представлені дані та використана до роботи методологія. Доповідь має логічно завершується низкою рекомендаційних висновків.

Ознайомитись з публікацією можна за посиланням. Презентація звіту відбулась 19 січня.

Цей звіт видано завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Відповідальність за вміст несуть автори і він не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID
ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook www.facebook.com/USAIDUkraine.

використане фото – Andrei Pungovschi for IRIN

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: