Публікація

В Ужгороді розповіли про документування воєнних злочинів

На семінарі з документування українські переселенці виразили рішучість у фіксації воєнних злочинів.

15-го червня у приміщені громадської організації “Справа Кольпінга в Україні” відбувся семінар «Порівняльний аналіз військових подій на Балканах та в Україні. Правовий захист». Основна аудиторія заходу – внутрішні переселенці та журналісти.

«Паралелі Балкани – Україна можна роздивлятись під лупою, адже їх направду багато. От самі посудіть: і Україна і Хорватія – колишні комуністичні республіки. Отримали незалежність практично синхронно, хоча українцям – Крим і Донбас вдалось втримати на 20 років під мирним небом, все рівно це дуже схожа ситуація із Сербською Країною. Навіть назви схожі: Країна – Україна. Ця територія проголосила на віче-референдумі про свою незалежність від Хорватії, цей крок не підтримав офіційний Белград (як і офіційна Москва), хоча звичайно ж [він – ред.] керував ходом подій. Приємно усвідомлювати й те, що хорвати перемогли сепаратистів, як переможемо і ми», – заявив в ході семінару лектор Української Гельсінської спілки з прав людини Андрій Гайдук.

Директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко розповів про діяльність центру та права внутрiшньо перемiщених осiб, зокрема і на безоплатну правову допомогу.

«Проблема документування воєнних злочинів – це проблема навіть не державного значення, це проблема загальнолюдського масштабу. Я нагадую що подібні злочини не мають строку давності, й тому переміщеним особам та учасникам бойових дій, в першу чергу слід задокументувати свої свідчення. Солідарність, яку проявили боснійці та хорвати у документуванні злочинів проти людства, слід продемонструвати й нам – українцям. За цю війну винні понесуть відповідальність, нехай через 5-10-20 років, але винні будуть покарані. Це праця не для нас, а для майбутнього покоління, вони мають знати правду!», – заявив координатор УГСПЛ в м. Ужгород, Борис Кондратюк.

Матеріали семінару.

06169172

Учасники громадської організації «Закарпатська громада» закликають усіх внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО, які відчувають це своїм обов’язком, документувати свідчення та звертатись за телефоном – 063 824 30 30.

Зустріч відбулась за сприяння ГО “Справа Кольпінга в Україні”, ГО “Закарпаття–Донбас”.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: