Публікація

Хто й чому зриває Мандрівний фестиваль Docudays UA в Івано-Франківську?

12 листопада в Івано-Франківську в кінотеатрі "КіноБум" о 18.00 год. мав розпочатися показ фільмів Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Організатори – активісти Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта» – запланували показати стрічки «Діти за ґратами» (Україна) та «Доволі! До Волі…» (Білорусія, Польща).

Перший фільм висвітлює сучасні проблеми системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні через реальні історії дітей, які конфліктують із законом. Презентувати картину і взяти участь у дискусії приїхали керівник проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» Таня Санфорд Аммар та її заступник Євген Загудаєв.

Друга картина розповідає про події 19 грудня 2010 року, коли в Білорусії відбулися так звані президентські вибори.

Власники кінотеатру за дві години до початку телефоном повідомили, що у них зникло електропостачання. Коли організатори прибули на місце проведення, їх «зустріли» зачинені двері з написом, що ведуться ремонтні роботи. На телефонні дзвінки організаторів, журналістів та гостей власники не відповідають.

Це вже третій зірваний захід із анонсованих у рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA в Івано-Франківську.

Євгенія Бардяк, голова правління Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта», регіональний партнер Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Інтернет-видання “Типовий Франківськ” про ці події повідомило наступне: Власника кінотеатру змусили закрити заклад, тільки щоб зірвати захід

12.11.2013/ Місто

Сьогодні Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA не відбувся. Організатори стверджують, що власники закладу радо йшли на контакт, узгодили всі умови проведення заходу і навіть в обід телефонували та цікавились, чи все в силі й чи захід відбудеться.  Проте за декілька годин до початку зателефонували і сказали, що не можуть надати приміщення для проведення через проблеми із електрикою. 

Євгенія Бардяк (організатор) в розмові із власниками сказала, що людей вже повідомлено, всі прийдуть і спробують обійтися без світла, що дуже насторожило власників, ніби їм хтось дав вказівку будь-якою ціною не допустити проведення заходу. Власники не довго думали і просто закрили заклад та поїхали звідти, а на телефонні дзвінки ні журналістів, ні організаторів не відповідали весь вечір.

Натомість усіх, хто прийшов, невідомі люди фіксували на маленькі камери, дехто з присутніх вважає, що це справа рук СБУ, що останнім часом працює над провокаціями проти  схожих заходів для громадських організацій та активістів. Коли  цих "операторів" захотіли сфотографувати, вони почали відвертатись і, зрештою, відійшли від учасників на дальшу відстань.

Це вже третій за рахунком захід з тих, що було анонсовано фестивалем Docudays UA у Івано-Франківську і раптово було відмінено через різні причини. Так вчора раптово скасували свою згоду на оренду приміщення в двох університетах.

Завтра, вже в іншому кінотеатрі, заплановано показ стрічки про президентське Межигір`я та ряд інших "цікавих" фільмів, в яких показано реальне обличчя нашої влади та "сім`ї". 

Організатори мають підозру, що і там раптово виявлять якісь технічні проблеми…

Джерело: Типовий Франківськ http://www.typical.if.ua/news/view/4846

P. S.

Наразі оргкомітет Docudays UA чекає повідомлення від Євгенії Бардяк про те, як розвиваються події на інших майданчиках, де заплановані покази фестивальних фільмів.    

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: