Публікація

Тиждень: За 13 років Україна сплатила майже 200 млн грн за рішеннями Євросуду

У 2001-2013 роках Україна сплатила 199 млн 320 тис 316,83 грн. на виконання рішень Європейського суду. Таку інформацію станом на 26 вересня цього року у відповідь на запит Тиждень.ua надала прес-служба Міністерства юстиції. 

«Європейським судом було постановлено 42 рішення проти України у 2013 році. Загальна сума коштів, які виплачені Україною на виконання рішень Європейського суду (включно з рішеннями національних судів) у 2013 році, становить 59 млн 373 тис 205,89 грн.», – повідомляє Мін’юст.

Згідно зі статистикою міністерства, станом на 30 вересня цього року на розгляді в Євросуді перебувало 13850 заяв проти України, що складає 12,4% від загальної кількості справ за січень-вересень цього року.

«Найбільша сума компенсації за вказаний період, яку Євросуд присудив у рішеннях проти України фізичним особам, є рішення «Карабет та інші проти України» (йдеться про скаргу 17 засуджених Ізяславської виправної колонії № 31, котрі у 2007 році оголосили голодування на знак протесту проти неналежних умов утримання, після цього в них провели обшук і побили. – Ред.). В зазначеному рішення Європейський суд постановив, що було порушення статті 3 Конвенції та статті 1 Першого протоколу та сума відшкодування становить 435 тис. євро та сплачена сімнадцяти заявникам», – повідомляє Мін’юст.

Зокрема, найбільшу кількість порушень, встановлених в рішенням Євросуду проти України, становлять порушення статті 6 (право на справедливий судовий розгляд), статті 5 (право на свободу та особисту недоторканість), статті 3 (заборона катування) та статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також статті 1 Першого протоколу до Конвенції (захист власності).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: