Публікація

Правозахисника Гройсмана посмертно виправдали у “порнографічній справі”


Сьогодні Вінницький міський суд ухвалив рішення про виправдання правозахисника Дмитра Гройсмана, який помер 5 серпня. Через два дні, 7 серпня, мало відбутись останнє засідання у його справі – правозахисника звинувачували у розповсюдженні порнографії та нарузі над державним прапором.

На тому суді прокуратура Вінницької області вирішила пом’якшити звинувачення правозахиснику і запропонувала закрити його справу у зв’язку з його смертю. Однак сторона захисту не погодилась і вимагала для нього виправдувального вироку. Як розповів ТСН.ua правозахисник, співкоординатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич, Гройсмана виправдали посмертно за відсутністю у його діях складу злочину.

Прокуратура має два тижні на оскарження вироку. Однак після завершенні засідання представниця прокуратури відмовилась коментувати рішення суду і казати, чи будуть вони подавати апеляцію. За його словами, суд врахував деякі моменти останнього слова Гройсмана, яке було оголошено також посмертно на попередньому засіданні.

 

"Останнє слово, яке було ним приготоване, за оцінкою юристів, не тільки грамотно роз’яснювало абсурдність звинувачень, які були висунуті проти нього. Але й вказувало на численні порушення, допущені слідством і прокуратурою", – зазначив Буткевич. На його думку, лише виправдання Гройсмана є справедливим рішенням суду. "Закриття справи у зв’язку зі смертю обвинуваченого, часткове виправдання чи визнання його винним без призначення реальної санкції, були би кричуще несправедливими", – сказав Буткевич.

Водночас він наголосив, що це був лише перший крок, оскільки цей вирок говорить про те, що три роки слідство і прокуратура витратили дарма, висуваючи абсурдні звинувачення і намагаючись перешкодити діяльності Гройсмана. "Хтось повинен понести відповідальність за це…

Ми звернулись до Генпрокуратури і особисто до генпрокурора не тільки з вимогою припинити переслідування, навіть посмертне, Дмитра. А й вибачитись перед ним, його родиною і колегами, і притягнути винних до відповідальності", – розповів Буткевич. Нагадаємо, проти вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана два роки тому відкрили справу за наругу над державними символами України і поширення порнографії.

Правоохоронці звинуватили його у незаконній публікації Livejournal відео російських політиків з елементами порнографії, а також фотографій із зображенням чоловічого статевого органа на Конституції України. В останньому слові Гройсмана, яке на суді 7 серпня зачитала його адвокат Наталя Гурковська, правозахисник у разі визнання його винним просить засудити його до максимального терміну. "Якщо в рішенні суду буде обвинувальний вирок, прошу дати мені максимальний термін покарання, щоб, перебуваючи в місцях позбавлення волі, міг якомога більше зробити правозахисної роботи серед ув’язнених і максимально поширити мої знання з захисту прав людини", – йшлося у промові, яку Гройсману вже не судилося виголосити на суді особисто.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: