Публікація

Відбувся національний круглий стіл, присвячений якості правової допомоги

23 липня 2013 року у готелі «Радіссон Блу» відбувся національний круглий стіл «Забезпечення якості правової допомоги у кримінальних справах», організований Національною асоціацією адвокатів України, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Українською фундацією правової допомоги, Міжнародним фондом «Відродження» за підтримки Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Захід проведено за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження” і посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Зі вступним словом засідання круглого столу відкрили: Інна Ємельянова, Перший заступник Міністра юстиції України, Лідія Ізовітова, Голова Національної асоціації адвокатів України, Роман Романов, директор програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини та Микола Сіома, виконавчий директор Української фундації правової допомоги.

У своєму вітальному слові Голова Національної асоціації адвокатів України, Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова відзначила ефективність співпраці Національної асоціації адвокатів України з Міністерством юстиції і Координаційним центром з надання правової допомоги. «Адвокатура задоволена тим, що органiзацiя надання безоплатної вторинної правової допомоги покладена на державнi центри» – заявила Лідія Ізовітова, наголосивши, що можливість передання цих функцій органам адвокатського самоврядування не є на часі наступні декілька, а то й десяток років.

Голова Національної асоціації адвокатів України відзначила ту роботу, яка проводиться центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у напрямі професійного розвитку адвокатів. «Найближчим часом центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги зростять нову генерацію адвокатів, досвічених і професійних. Цей симбіоз неодмінно дасть свої позитивні плоди» – прогнозує Лідія Ізовітова підкреслюючи успішну співпрацю адвокатури і держави у побудові системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Під час прес-брифінгу за участі Інни Ємельянової, Лідії Ізовітової та Андрія Вишневського виникла дискусія щодо того, хто повинен затверджувати стандарти якості надання безоплатної правової допомоги. Лідія Ізовітова висловила думку, що затверджувати їх повинні органи адвокатського самоврядування. В свою чергу Андрій Вишневський нагадав, що закон наділив такими повноваженнями Міністерство юстиції. В якості компромісу Інна Ємельянова запропонувала процедуру попереднього погодження стандартів Радою адвокатів України та їх затвердження наказом Міністерства юстиції наголосивши на тому, що Міністерство юстиції не буде нав′язувати адвокатам стандарти, і створювати їх необхідно спільними зусиллями. При цьому Перший заступник Міністра юстиції наголосила, що «стандарти якості мають готуватися адвокатами для адвокатів» і висловила намір «вiдпрацювати стандарти якостi надання безоплатної правової допомоги i впровадити їх в життя до кiнця року».

Учасниками засідання були представники Національної асоціації адвокатів України, Міністерства юстиції, Міжнародного фонду «Відродження», Української Гельсінської спілки з прав людини, Української фундації правової допомоги, Координаційного центру з надання правової допомоги, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, науковці у сфері права, іноземні експерти, адвокати-оцінювачі та адвокати, які брали участь у пілотному оцінюванні.

В ході круглого столу Роджер Сміт, голова організації «JUSTICE», Великобританія, представив підходи до забезпечення якості правової допомоги, а також виступив з доповіддю про управління системою безоплатної правової допомоги та питання незалежності й конфіденційності роботи адвокатів; Аркадій Бущенко та Надія Хріптієвскі, адвокат (Республіка Молдова), поділилися головними принципами, критеріями, та пілотним досвідом Молдови та України в оцінці якості та методології «peer review».

З презентацією про ролі зацікавлених сторін в системі забезпечення якості правової допомоги, гарантованої державою (ролі адвокатури та ролі держави/адміністративного органу) виступив директор Координаційного центру Андрій Вишневський.

Важливою частиною круглого столу стало представлення адвокатами Тетяною Сівак і Сергієм Зайцем та обговорення результатів практичної фази пілотного проекту, спрямованого на моніторинг ефективності системи безоплатної правової допомоги в Україні, яка відбулась з 10 червня по 5 липня 2013 року. Під час практичної фази три групи адвокатів-оцінювачів відвідали 12 регіонів, а саме: Автономну Республіку Крим, Волинську, Житомирську, Луганську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Херсонську, Хмельницьку, Чернівецьку та Чернігівську області, де вивчали адвокатські провадження (адвокатські досьє), а також, під час особистого інтерв’ювання, ознайомились зі стратегіями і тактиками, застосованими адвокатами у кримінальних провадженнях з 1 січня 2013 року за дорученнями відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД). Фактично участь у оцінці взяли 94 адвокати з вказаних регіонів, які надали для оцінки 255 досьє.

В ході обговорення Роман Романов зазначив, що запровадження стандартів та контроль якості правової допомоги є «елементом розвитку адвокатури, що підвищує довіру громадян до неї та до системи безоплатної правової допомоги».

«Платники податкiв мають право на якiсний продукт за державнi кошти» – підкреслив Аркадій Бущенко.

Метою реалізації зазначеного проекту було відпрацювання форм, методів та інструментарію оцінки якості правової допомоги, наданої адвокатами в кримінальних справах, в процесі комплексного моніторингу системи безоплатної правової допомоги, створення умов для вироблення стандартів діяльності адвокатів з надання БВПД у кримінальному процесі (стандартів якості надання безоплатної правової допомоги), вироблення критеріїв оцінювання якості безоплатної правової допомоги, виявлення недоліків в роботі, вироблення рекомендацій щодо покращення практики надання БВПД, а також рекомендацій щодо вдосконалення системи безоплатної правової допомоги.

Завдяки участі у такому проекті адвокатська спільнота отримала можливість суттєво посилити власну роль у забезпеченні належної якості правової допомоги, що надається за рахунок держави відповідно до вимог Конвенції захисту прав людини і основоположних свобод, та вплинути на формування державної політики у цій сфері.

За результатами засідання національного круглого столу учасниками вироблено рекомендації з якими можна ознайомитись тут.

Захід проведено за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження” і посольства Королівства Нідерландів

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: