Публікація

Заява Харківської правозахисної групи у зв’язку з нападом на Санкт-Петербурзький «Меморіал»

4 грудня за ухвалою міської прокуратури був проведений обшук в приміщенні науково-інформаційного Центру “Меморіал” в Санкт-Петербурзі. Під час обшуку, який провели люди в масках, що увірвалися в приміщення Центру, були вилучені комп’ютерні диски, на яких зберігалася унікальна база даних про десятки тисяч жертв сталінських репресій, по крупицях зібраних по всій території колишнього СРСР, унікальні фотоматеріали, копії документів з історії радянського терору, результати пошукових робіт по табірних кладовищах Гулага, інтерв’ю з колишніми в’язнями сталінських таборів, багато хто з яких вже пішов з життя.

Безпрецедентно грубі в юридичному сенсі дії російських владних структур, спрямовані проти авторитетної міжнародної правозахисної організації, на жаль, вписуються у все помітнішу тенденцію боротьби держави з громадянським суспільством Росії, з сумними і амбітними спробами «модернізації» її історії.

При цьому все більш часто наводяться «раціональні» виправдання дій більшовицької і комуністичної влади, що знищили мільйони ні в чому не повинних людей. Зокрема, сталінський терор пояснюється і виправдовується успіхами промислової індустріалізації країни і т.п. Все це не може бути розцінено інакше, як серйозний намір величезної федеральної держави повернутися до тоталітарного мислення на політичному рівні, піддати ревізії демократичні завоювання Горбачовської перебудови, змінити сам стиль і образ мислення сучасного російського суспільства.

Усвідомлюючи всю небезпеку вибраного виконавчою владою Росії курсу, ми засуджуємо її репресивні дії і приєднуємося до вимог наших колег – правозахисників Росії і Білорусі негайно припинити переслідування науково-інформаційного Центру товариства «Меморіал» в Санкт-Петербурзі!

5 грудня 2008 року

Співголови Харківської правозахисної групи

Євген Захаров, Ірина Рапп

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: